O TEDu

TED je globalna platforma za promociju ideja vrijednih širenja sa sjedištem u New Yorku, SAD. Na TED-ovoj godišnjoj petodnevnoj konferenciji u Vancouveru te nekoliko pratećih periodičnih TED događaja tijekom godine nastupaju iznimni pojedinci naše zajednice promovirajući kroz govore svoje ideje kojima žele promijeniti svijet na bolje. Kao video govori oni se postavljaju na središnju web stranicu www.ted.com na kojoj milijunskim pregledima pružaju inspiraciju gledateljima širom svijeta. Od osnivanja 1984. godine do danas na njoj su nastupili mnogi poznati i nepoznati suvremeni govornici poput Sir Richarda Bransona, Sir Kena Robinsona, Jane Fonda, Stevea Jobsa, Jamiea Olivera, Monice Lewinsky, Al Gorea, Edwarda Snowdena, Hansa Roslinga, Elona Muska, Serene Williams pa čak i pape Franje, ali i manje poznatijih poput Richarda Turerea, 12-godišnjeg dječaka iz Ugande koji je svojim ‘izumom’ žmigavaca na solarni pogon spasio selo od napada lavova, a lavove od ubijanja seljana.

Početkom novog tisućljeća i dolaskom Chrisa Andersona, uspješnog američkog izdavača knjiga i časopisa kao novog kuratora TED-a stvari kreću ubrzano. TED izlazi online 2006. godine i odmah osvaja gledanost cijele planete. Već 2009. godine, velikim pritiskom publike i popularnošću godišnje TED konferencije Anderson i njegov tim kreću u realizaciju ambicioznog TEDx programa. Ovaj „X“ postaje simbol lokalnih TED entuzijasta kojima je godišnji TED gotovo nedostupan, ali toliko željen. TEDx su lokalni samostalno pripremljeni i organizirani događaji prema licenci i pravilima TED-a.

TED u svijetu 2019. godine

Do danas je TED izdao gotovo 4.000 TEDx licenci u više od 200 zemalja svijeta i na sve kontinente, uključivo Antarktiku gdje je održan prvi TEDxScottBase događaj. Entuzijasti su se dosjetili i organizirali volontere prevoditelje. Danas njih 26.000 volonterski prevodi TED i TEDx govore na 114 jezika što ih čini dostupnijima širokoj publici. Održano je i nekoliko  globalnih okupljanja TEDx organizatora sa željom TED-a da se TEDx program učini boljim, uspješnijim i povezanijim (umreženim). Potaknuti dobrim razvojem TEDx programa, TED je 2012. godine u Dohi, Qatar na prvom globalnom okupljanju TEDx organizatora lansirao novi, TEDEd program kojim žele istaknuti važnost edukacije u svakodnevnom životu, ali i organizirati mlade u primarnom školskom sustavu na okupljanje u tzv. TEDEd klubove.

O TEDxZagreb

TEDx u Hrvatskoj djeluje od 2010. godine kada je u ožujku u novom Muzeju suvremene umjetnosti održan prvi TEDxZagreb događaj. Nedugo zatim tim se gasi, ali ga 2016. godine ponovo ‘pale’ entuzijasti TEDxMaksimir tima. On je do danas najuspješniji tim s najvećim brojem organiziranih događaja. Osim našeg TEDxZagreba djeluje i TEDxUniversityofZagreb, a u Hrvatskoj su bili ili jesu aktivni timovi u Karlovcu, Varaždinu, Lubeni, Koprivnici, Svetom Ivanu Zelini, Popovači, Slavonskom Brodu, Osijeku, Dubrovniku, Splitu, Rijeci, Opatiji i Puli. Kako sve ovisi o entuzijazmu, sponzorima, doprinosu publike, nema pravila koliko će događaja tim organizirati, hoće li ga netko nastaviti kada se aktualni kurator odluči promijeniti interese. Zato TED kontinuirano stoji na raspolaganju svojim savjetima, a nerijetko organizira i regionalne radionice na kojima TED entuzijasti uče kako što bolje pripremiti i realizirati TEDx događaje.

TEDxZagreb danas djeluje kao nezavisan lokalni tim kojega čini 20-tak članova raznih struka, specijalnosti i interesa. Kroz TEDxZagreb u zadnjih 10 godina djelovanja prošlo je više stotina volontera, govore je održalo preko 170 govornika, a TEDxZagreb događaje posjetilo je više tisuća ljudi.