Treći panel Women Techmakers Croatia

Treće izdanje Women Techmakers Croatia panela zamišljeno je kao svojevrsni „tribute to“ ženama u tehnologiji. S kakvim su se predrasudama susretale (ili se još uvijek susreću), kako se bore protiv uvriježenih stereotipa o podjeli na muška i ženska zanimanja, te što žele poručiti ženama koje razmišljaju o karijeri u tech području samo su neke od teme o kojima ćemo razgovarati u četvrtak, 29. ožujka u HUB385. A u želji da odamo priznanje ženama koje rade u tehnološkom sektoru, predstavit ćemo vam ove sjajne dame:

Rada Boric
hrvatska lektorica, znanstvenica i aktivistica za ženska prava.
Rodila se je u Zagrebu. Diplomirala je hrvatski jezik i književnost i komparativnu književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, na kojemu je završila i poslijediplomski studij književnosti. Bila je dugogodišnja lektorica hrvatskoga jezika, književnosti i kulture na Sveučilištu u Helsinkiju i predavačica kulturne povijesti Balkana na istom sveučilištu. Predavala je i u SAD-u na sveučilištu Indiana. Autorica je prvog finsko-hrvatskog i hrvatsko-finskog rječnika (2007.). Nakon višegodišnjeg boravka u Finskoj, u Helsinkiju, vratila se u Zagreb.

Izvršnom je direktoricom Centra za ženske studije. Prema časopisu Forbes, jednom je od sedam najmoćnijih feministica na svijet. Od 1993. radila je sa ženama izbjeglicama u Centru za žene žrtve rata (Centar za žene žrtve rata), a 1995. jedna je od osnivačica Centra za ženske studije u kojemu je vodila kolegije o feminističkoj kritici jezika te različite projekte. Sudirektorica je poslijediplomskog seminara pri IUC-u u Dubrovniku, Feminizmi u transnacionalnoj perspektivi (Feminisms in Transnational perspective), a trenutačno (studeni 2010.) je članicom Upravnog odbora Europskog ženskog lobija
***iz medija: http://vijesti.hrt.hr/434998/rada-boric-u-nu2-vrijeme-je-da-se-promijene-stereotipi-u-drustvu

Deborah Hustic
intermedijska umjetnica, STEAM konzultantica, projektna menadžerica i kustosica Udruge za razvoj ‘uradi sam’ kulture – Radiona. Bavi se nosivom tehnologijom i zvukom (open source hardver, zvučne kutije i sintesajzeri), razvojem edukacije putem radionica, podržavajući STEAM koncept edukacije. Sudionica je brojnih domaćih i međunarodnih festivala, izložbi i konferencija u domeni DIY / DIWO elektronike, novih medija, intermedijalnih i hibridnih umjetnosti. Posljednjih nekoliko godina istražuje održive modele kulturnog menadžmenta za hackerspace-ove, makerspace-ove i medijske labove. Voditeljica niza radionica kreativne elektronike i eTekstila za djecu, mlade i odrasle. Stvara eksperimentalnu elektroničku glazbu za plesne predstave i performanse pod nazivom Micronia.
Diplomirala je komparativnu književnost i etnologiju na temu Butoh plesa na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Osam godina djelovala kao blogerica u području digitalne kulture te kao urednica na web portalu Culturenet u područjima kulture i umjetnosti.
Web: bodypixelstudio.com / www.radiona.org / textiletronics.org / body-pixel.com
***iz medija: http://www.voxfeminae.net/2014/item/3095-deborah-hustic-o-povezivanju-edukacije-i-produkcije-novomedijskih-umjetnosti

Ana Baotić
Ana je inženjerka softwarea s više od 6 godina iskustva na Android platformi.
Tijekom fakulteta bila je usredotočena na različite e-learning projekte i otkrivanje plagiranja. Nakon što je stekla magisterij u CS-u, počela je razvijati Android u jednoj zagrebačkoj agenciji. Radila je na različitim projektima u telekomunikacijskoj, medicinskoj i putničkoj industriji. Nakon prelaska na mobilno bankarstvo i sigurnost u 2016. preuzela je ulogu Tehničke menadžerke mobilnog bankarstva. Uz kodiranja, voli organizirati radionice i izravno surađivati s klijentima, što pomaže u zatvaranju jaza između tehničkog i praktičnog dijela mobilne industrije.

Osim kodiranja i javnog govora, uživa u provođenju vremena s obitelji i putovanja.
***iz medija https://vimeo.com/216069469

Ines Rakocevic
je zagrebačka DJ-ica i diplomirana novinarka koja je zadnje desetljeće provela većinom u radijskom i klupskom svijetu. Započela je karijeru glazbene urednice i novinarke na Radiju 101, da bi nakon toga 2011. s nekolicinom kolega pokrenula prvi hrvatski internetski radio – Radio 808, gdje je nekoliko godina bila jedna od urednica programa, web urednica, voditeljica dnevnog programa i specijalizirane večernje emisije elektronske glazbe ‘Ineskich show’. Nakon toga nastavila je radijski put za pultom zagrebačkog Yammat FM-a kao glazbena urednica, voditeljica i producentica. Miksanje, puštanje glazbe, produkcija audio sadržaja i emisija te odnedavno stvaranje glazbe najveća su joj strast.
Danas uspješno multitaska između DJ-inga, hobizma u glazbenoj produkciji, pozicije izvršne urednica časopisa Mama&Beba i posla brand managerice umjetnice Jadranke Hlupić Dujmušić poznate po stvaranju novog dizajnerskog okoliša – kombinacije tehnologije, mode, umjetnosti i dizajna – te izradi prve hrvatske 3D printane haljine i kolekcije 3D printanog nakita.
Također, nedavno je s prijateljicom producenticom i DJ-icom Ivnom Ji pokrenula organizaciju i večer Bokuzbok koja je tek u povojima, ali je usmjerena na žene u elektronskoj glazbi i produkciji.
***iz medija https://miss7.24sata.hr/lifestyle/ines-rakocevic-dj-ica-i-modna-kulerica-7665
http://www.voxfeminae.net/cunterview/item/554-predstavljanje-dj-rea-dj-mayo-dj-ineskich-o-jackie-radio-808

(panel je besplatan uz prijavu preko https://www.meetup.com/Women-Techmakers-Croatia/events/248467467/)

izvor: Women Techmakers Croatia