Devet godina inspiracije

Započeti tekst o devet godina sjećanja na nešto što je postao smisao tvoga života uvijek je vrlo težak izazov. Prije ovoga sam pogledao brojne fotografije, video sadržaje, prisjetio se imena i brandova koje sam povezao uz TEDxZagreb. Zato vas molim, imajte strpljenja ovo pročitati do kraja, jer možda postane vaša inspiracija u životu.

TED je u moj život ušao sredinom prvog desetljeća dvije-tisućitih i povremeno sam u video govorima pronalazio inspiraciju i trenutak mira. Tek sam sredinom 2009. naišao na prvoga koji mi je spomenuo TED i rekao: ja želim organizirati prvi TEDx u Zagrebu. Tada mi se činilo nestvarnim da se to događa, ali kada me početkom 2010. nazvao i zamolio da mu pomognem dovršiti taj projekt, jer je on zapeo i ne zna kako dalje, ja sam, naravno, s oduševljenjem prihvatio. Taj čovjek je Nenad Maljković koji je svoj život danas posvetio permakulturi i suživotu s njom. Dosta je toga tada imalo puni TED entuzijazam, jer se događalo prvi put. Ljudi koje smo okupili, govornici koji su pripremali govore, sponzori koji su željeli pomoći da dobre ideje nađu svoj put k javnosti. Program je tada stvarao čovjek s kojim sam radio zajedno u tvrtki, a kojega sam prepoznao kao nekoga sa širokim krugom znanja, informacija i poznanika – Željko Krnjak. Nas trojica smo bili ‘core team’, ali mnogi su pomogli da sve to zaživi. A onda je došao dan – 17. travanj 2010. u Muzeju suvremene umjetnosti, dvorana Gorgona. Kada smo prvi put otišli s tehničkom ekipom u dvoranu, nismo znali što nas čeka. Mnoga tehnika još nije bila postavljena, usmjerena, definirana. Željeli smo koristiti i krug na pozornici koji se vrti 360 stupnjeva, ali – nitko ga nije znao ni upaliti. Svašta smo prolazili i znam da su tada mnogi dolazili gledati što radimo kako bi znali to koristiti i na drugim događajima. Puna dvorana, publika oduševljena, govornici zadovoljni, sve realizirano kako smo željeli. Nije moglo bolje. TEDxZagreb je pokrenuo kulturu koja je od tog dana do danas izvela stotinjak događaja u dvadesetak mjesta i gradova u Hrvatskoj.

Ja se nisam nastavio baviti TEDxZagrebom, a nedugo nakon prvog, bili su i drugi, treći .. nisam znao što se događa iza svega, ali – nije bilo dobro. TED je 2011. godine donio odluku: TEDxZagreb se privremeno gasi i nitko ne može dobiti licencu s tim imenom. Tada saznajem da su iza događaja ostali financijski dugovi, neriješene obaveze sukladno licenci, nezadovoljna publika. Nekako nisam želio da TED i TEDx tu stanu i toga ljeta 2011. godine, jedne vruće ljetne noći na Gradecu dok je trajala kino predstava prijavio sam svoju prvu licencu pod nazivom TEDxMaksimir. Stigla je brzo i već prije Nove Godine imali smo prvi događaj, webcast (prijenos TED konferencije uživo) u Kim’s Coffee u Petrovoj ulici. Većinom smo nazočili samo mi iz tada tek okupljenog tima koji je već pripremao slijedeći događaj. Naš slijedeći domaćin bio je hotel Panorama koji nam je ustupio dvoranu bez naknade. Ustvari, bila je to samo jedna trećina najveće dvorane u hotelu. Kako je događaj rastao, na kraju smo imali sve dvorane na tom katu i cijelu najveću dvoranu. Jer, u jednoj se održavao događaj, a u drugoj je bio poslužen doručak i ručak te pauze za kavu. Pet dijelova konferencije potrajalo je od osam sati ujutro do devet navečer. Bili smo iscrpljeni ali ponosno umorni.

TEDxMaksimir trajao je od 2011. do 2015. godine. Ukupno smo izveli 15 događaja koji su neko vrijeme bili jedini u Zagrebu, a u nekom se trenutku uz nas pojavio i TEDxUniversityofZagreb. Ustvari, mi smo bili neka vrst prkosa što nema TEDxZagreba tako da ja krajem 2015. godine odlazim u Genevu na TEDx Akademiju i TEDGlobal, manje zbog stjecanja prava na licencu više vrste, a više radi susreta s čelnicima TED-a i razgovora o TEDxZagrebu. Sve se dogodilo u tramvaju i jednom McDonald’su. Najprije mi je odgovorni za odobrenje licenci TEDxZagreba rekao da ima šanse da TEDxMaksimir, obzirom da pozitivno djeluje, preuzme naziv TEDxZagreb, a onda sam na jednom neformalnom večernjem druženju u restoranu dobio potpuno odobrenje da TEDxZagreb nastavi gdje je stao, tj. da se vrijeme TEDxMaksimira uvrsti kao da je TEDxZagreb trajao svo vrijeme kao takav. Ponosan na minuli rad odmah objavljujem svom timu i već prije Nove Godine mi imamo prvi TEDxZagreb događaj. TEDxMaksimir zasluženo odlazi u mirovinu, a TEDxZagreb ponovo jaše na valovima dobrih ideja.

Do danas sveukupno je iza oba imena, a pod zajedničkim nazivom TEDxZagreb održano 28 službenih TED događaja i 10 neslužbenih događaja s partnerima inspiriranih TEDxZagrebom. Sve skupa pripremalo i organiziralo ih je više od 250 volontera, članova TEDxZagreb tima.Na službenim događajima nastupio je 151 govornik pred oko 7.000 posjetitelja. Proizveli smo 183 video govora i nastupa koje je do danas na YouTube vidjelo više od dva milijuna gledatelja. Naše događaje smo održali na 18 raznih lokacija, od simpatično malog Kim’s Coffeea do velike koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Publika naše događaje svo vrijeme ocjenjuje sa od visoke četvorke do zaslužene petice. Ponosni smo na suradnju s više od 50 tvrtki koje su podržale naš rad, a neke od njih su s nama od samih početaka.

Prije oko dvije godine zatvorio sam sva projektna zbivanja u svom životu te usmjerio sav svoj trud, vrijeme i fokus na TEDxZagreb. Zašto? Zato jer sam nakon 30 godina rada u event managementu smatrao da imam dovoljno iskustva i znanja da stečeno sada prenosim na nove, mlađe kolege, ali i dam sebi priliku ostaviti nešto vrijedno iza sebe kao ono po čemu ću ostati upamćen u zajednici. Razumno mi se tu nametnuo TED i moj TEDxZagreb.

Cjelokupan dosadašnji rad trud je velikog tima ljudi, volontera. Da, volontera. Nitko, osim vanjske produkcijske tehnike nije bio honoriran. Nikada. Svi govornici, članovi tima, partnerski suradnici bili su samo inspirirani TED idejom za pozitivne promjene u društvu. Nikad nikome nije bio važan materijalni cilj, a kad bismo na stol sakupili sav novac za kave, sokove, grickalice, benzine, tramvajske karte .. platili da bismo stvarali ove događaje, mislim da bismo se dooobro iznenadili. Ništa osim toga što smo stvarali nije nam bilo važno. Jer, osjećaj kada se događaj dogodi je neopisiv.

Ja ću svoj put s TED-om nastaviti unatoč lošijem zdravlju koje me snašlo nakon zadnjeg velikog održanog. Kad se sve smiri, kad promisliš, kad zaključiš koliko si toga dao i što sve može biti pred tobom, neeeema te prepreke koju ne možeš preskočiti. Usporedio sam to s nekim od govora kojima su alumni govornici ostvarili svoju želju da govore na TED događaju. S onim o čemu su sve govorili i koliko su vremena posvetili pripremama za svoje nastupe. Za to vrijedi nastaviti.

Zahvaljujem svima koji su bili samnom na tom putu ovih prvih devet godina TEDxZagreba. Hvala i svim kolegama iz ostalih TEDx u desetoj godini našeg postojanja.Hvala svim govornicima koji su i još uvijek mijenjaju zajedničku budućnost i čine je zdravijom i boljom za sve nas. Hvala onima koji nas razumiju, podržavaju, onima koji dijele svoje ideje na TEDx događajima, onima koji nam pomažu da se događaji realiziraju. Vjerujem da su vremena teška, ali TEDxZagreb će unatoč svemu nastojati i dalje biti onaj koji je mnogima svjetlo u tunelu, zvijezda na nebu, sunce nakon kiše. Bit ćemo snaga koja širi trag inspiracije da možemo stvoriti bolje sutra za dsve nas.

Zaista se veselim svim govorima ispred nas, svim događajima i nadam se da ćete zajedno s nama dijeliti IDEJE VRIJEDNE ŠIRENJA u desetoj godini našeg postojanja.
Vidimo se na TEDxZagreb događajima !

Karlo Matić
nositelj licence TEDxZagreb