Hrvatski proizvodi na TEDxZagrebu

TEDxZagreb i ovaj puta ima zadovljstvo razvijati partnerstvo s domaćim, hrvatskim partnerom Hangar18 koji je svojojm inovativnošću i kreacijom potvrdio hrvatski potencijal za izvrsnost. Takvu priču prepoznajemo u NOA mobitelima hrvatske prozivodnje.

Mobiteli i umjetna inteligencija

Kada pričamo o mobitelima, uglavnom mislimo na pametne telefona (smartphone) koji su sve pametniji i inteligentniji. Vezano za budućnost razvoja pametnih telefona, najčešće spominjemo bolje ekrane i kamere, jače procesore, više memorije te baterije za koju bi voljeli da traje barem 2 dana.

Umjetna inteligencija

Još 2011. godine, barem koliko je javnosti poznato, Google je otvorio novi odjel pod nazivom „Brain“. Cilj tog odjela bila je proizvodnja umjetne neuronske mreže – umjetne inteligencije.

Prosječan ljudski mozak ima oko 100 milijardi neurona, a svaki od njih je povezan s drugih 10.000. To znači da broj sinaptičkih veza u ljudskom mozgu lako moguće doseže i jednu bilijardu. Nije li to fascinantno?

Prva primjena umjetne inteligencije dogodila se krajem 2016. godine kada je Google implementirao„Brain“u jedan od svojih najtraženijih alata – „Google Translate“.

Alat za prevođenje, iako iznimno napredan, jednako toliko je i nepouzdan jer je iza njega stajao vrlo opširan i kompliciran niz naredbi. Rečenica koju upišete, primjerice na engleskom, bila bi prevedena na njemački samo ako bi taj set naredbi točno odgovarao strukturi rečenice.

Tako bi program za svaku rečenicu analizirao sva gramatička pravila engleskog jezika, potom njegov rječnik, nakon toga sve ponovio i za njemački jezik. Nakon toga bi po nekom algoritmu pokušao sklopiti rečenicu istog sadržaja i značenja na njemačkom jeziku.

Iako ovo naizgled zvuči kao jednostavan algoritam, svi znamo koliko je nepouzdan. No, upravo nakon što je „Translate“ počeo koristiti „Google Brain“, rezultati prevođenja su bili odlični. Kao da ih je preveo čovjek koji potpuno razumije i govori oba jezika.

Noa – peti element

Tijekom povijesti, mnoge različite kulture su prepoznale četiri elementa potrebna za život: zemlja, voda, zrak i vatra. Ti elementi međusobno se nadopunjuju, stvarajući jedinstvenu cjelinu.

To nas je inspiriralo da stvorimo Noa Element liniju pametnih telefona u kojoj je svaki uređaj stvoren kako bi obogatio vaš život.

Za nas je pametni telefon – peti element jer ga koristimo cijeli dan, uvijek je pokraj nas, čak i kada spavamo. A taj mali uređaj biti će svakim danom sve inteligentniji. Mobilna tehnologija je promijenila način na koji komuniciramo s drugim ljudima i sa svijetom i upravo je to bila ideja vodilja u procesu dizajniranja Noa mobitela, koji su osmišljeni kako bi se glatko integrirali u vašu dnevnu rutinu, čineći vaš život lakšim.