O NAMA

TED je globalna platforma za promociju ideja vrijednih širenja sa sjedištem u New Yorku, SAD. Na TED-ovoj godišnjoj petodnevnoj konferenciji u Vancouveru te nekoliko pratećih periodičnih TED događaja tijekom godine nastupaju iznimni pojedinci naše zajednice promovirajući kroz govore svoje ideje kojima žele promijeniti svijet na bolje. Kao video govori oni se postavljaju na središnju web stranicu www.ted.com na kojoj milijunskim pregledima pružaju inspiraciju gledateljima širom svijeta. Od osnivanja 1984. godine do danas na njoj su nastupili mnogi poznati i nepoznati suvremeni govornici poput Sir Richarda Bransona, Sir Kena Robinsona, Jane Fonda, Stevea Jobsa, Jamiea Olivera, Monice Lewinsky, Al Gorea, Edwarda Snowdena, Hansa Roslinga, Elona Muska, Serene Williams pa čak i pape Franje, ali i manje poznatijih poput Richarda Turerea, 12-godišnjeg dječaka iz Ugande koji je svojim ‘izumom’ žmigavaca na solarni pogon spasio selo od napada lavova, a lavove od ubijanja seljana.

 

Početkom novog tisućljeća i dolaskom Chrisa Andersona, uspješnog američkog izdavača knjiga i časopisa kao novog kuratora TED-a stvari kreću ubrzano. TED izlazi online 2006. godine i odmah osvaja gledanost cijele planete. Već 2009. godine, velikim pritiskom publike i popularnošću godišnje TED konferencije Anderson i njegov tim kreću u realizaciju ambicioznog TEDx programa. Ovaj „X“ postaje simbol lokalnih TED entuzijasta kojima je godišnji TED gotovo nedostupan, ali toliko željen. TEDx su lokalni samostalno pripremljeni i organizirani događaji prema licenci i pravilima TED-a. Dakle gotovo sve, u manjem ili većem obimu izgleda kao na ‘velikom’ TED-u. Sponzori su pažljivo i diskretno obilježeni, govornici se pripremaju za govore, entuzijasti sve pripremaju volonterski. Licencu može zatražiti svatko tko je spreman slijediti pravila i slušati preporuke. Jednostavno ? Nije. Mnogo je ‘zamki’ i detalja na koje treba posvetiti pažnju, mnogo entuzijazma i truda potrebno je da bi event na kraju izgledao toliko posebno da publika ima želju pričati drugima kako je bilo te potom i ono najbitnije – širiti ideje.

 

Do danas je TED izdao gotovo 4.000 TEDx licenci u više od 200 zemalja svijeta i na sve kontinente, uključivo Antarktiku gdje je nedavno održan prvi TEDxScottBase događaj. Entuzijasti su se dosjetili i organizirali volontere prevoditelje. Danas njih 26.000 volonterski prevodi TED i TEDx govore na 114 jezika što ih čini dostupnijima širokoj publici. Održano je i nekoliko  globalnih okupljanja TEDx organizatora sa željom TED-a da se TEDx program učini boljim, uspješnijim i povezanijim (umreženim). Nije rijetka suradnja među TEDx timovima, jer nitko ne osjeća konkurentnost već potrebu za suradnjom. Potaknuti dobrim razvojem TEDx programa, TED je 2012. godine u Dohi, Qatar na prvom globalnom okupljanju TEDx organizatora lansirao novi, TEDEd program kojim žele istaknuti važnost edukacije u svakodnevnom životu, ali i organizirati mlade u primarnom školskom sustavu na okupljanje u tzv. TEDEd klubove. Razvojem se bave i dalje, a to dokazuje sve veći interes za dolazak na godišnju TED konferenciju (2016. prijavilo se 20 puta više zainteresiranih od dostupnih mjesta na konferenciji čija je cijena ulaznice 8.000 USD). Interes je povećan i za TEDWomen, TEDGlobal te TEDYouth konferencije, a nedavno je uz TEDxLive tip licence (streaming godišnje TED konferencije) pokrenut i program gledanja TED-a u kinima širom svijeta.

 

TEDx u Hrvatskoj djeluje od 2010. godine kada je u ožujku u novom Muzeju suvremene umjetnosti održan prvi TEDxZagreb događaj. Nedugo zatim tim se gasi, ali ga 2016. godine ponovo ‘pale’ entuzijasti TEDxMaksimir tima. On je do danas najuspješniji tim s najvećim brojem organiziranih događaja. Osim našeg TEDxZagreba djeluje i TEDxUniversityofZagreb, a u Hrvatskoj su bili ili jesu aktivni timovi u Karlovcu, Varaždinu, Lubeni, Koprivnici, Svetom Ivanu Zelini, Popovači, Slavonskom Brodu, Osijeku, Dubrovniku, Splitu, Rijeci, Opatiji i Puli. Kako sve ovisi o entuzijazmu, sponzorima, doprinosu publike, nema pravila koliko će događaja tim organizirati, hoće li ga netko nastaviti kada se aktualni kurator odluči promijeniti interese. Zato TED kontinuirano stoji na raspolaganju svojim savjetima, a nerijetko organizira i regionalne radionice na kojima TED entuzijasti uče kako što bolje pripremiti i realizirati TEDx događaje.

18

lokacija

28

događaja

2.000.000+

online pregleda

151

govornik

183

video sadržaja

TEDxZagreb danas djeluje kao nezavisan lokalni tim kojega čini 20-tak članova raznih struka, specijalnosti i interesa. Od 2011.-2015. tim djeluje pod licencom TEDxMaksimir u sklopu koje uspješno realizira 15 TEDx događaja. Početkom 2016. TED odlučuje nagraditi ovaj tim povratkom licence TEDxZagreb što se pokaže kao izniman uspjeh. Podršku radu obnovljenog tima pod novim/starim imenom daju mnogi sponzori i pojedinci iz javnog života grada. Od jeseni 2016. tim djeluje na stalnoj adresi u HUB385 Centru inovacija i tehnologija s kojim sklapa partnerski odnos. Sastav tima čine profesionalci s dugogodišnjim iskustvom u organizaciji događaja, produkciji, komunikaciji, hospitalityu, videu i fotografiji, audio-vizualnim elementima te fundraisingu. Posebno mjesto i priliku u timu imaju mladi koji se svojim entuzijazmom i znanjem dokazuju te uče novim vještinama uz pomoć mentora ili tvrtki partnera koje osiguravaju edukaciju na specifičnim stručnim područjima. Razvojno nadalje tim želi postići poluprofesionalni okvir djelovanja koji će tijekom godine pripremati i realizirati više vlastitih TEDx događaja, biti potpora novim ili manjim TEDx timovima u Hrvatskoj te stvarati aktivnu TED okolinu u svojoj zajednici (otvaranje TEDEd klubova).

 

Stvaranje pozitivnog okruženja kakvom TED stremi godinama dovelo je do masovnog odaziva publike širom svijeta koja danas prati i biva inspirirana govorima velikih i malih ljudi. Otvaranje granica mašti, ali bez politike, religije ili pseudoznanosti te bez marketinškog, profesionalno govorničkog ili coaching naukovanja ideje postaju centralna i osnovna misija TED-a. Upravo kako glasi slogan: IDEJE VRIJEDNE ŠIRENJA. Iako publiku na TED događajima smatraju ‘elitnom’, ona sama kroz lokalne TEDx događaje potvrđuje da to i nije tako. Na događajima se okuplja publika svih godišta, obrazovnih profila, a nerijetko i regionalno zainteresirani pojedinci koji svojim redovnim odlaskom na TEDx događaje stvaraju novu vrijednost u svojem osobnom razvoju. Nije rijetkost sresti javno poznate osobe, (pre)zaposlene managere, ali i sposobne, inspirirane i kreativne pojedince koji svojim spontanim karakterom stvaraju sasvim novu dimenziju i kvalitetu umrežavanja.