Kako biramo govornike na našim događajima?

Da bi TEDx događaj bio legalan treba se prijaviti za licencu. Licenca je dostupna besplatno, ali je potrebno imati ideju, lokaciju, datum, primjere govornika, viziju što želite učiniti boljim u društvu. Ishodovanje licence traje do osam (8) tjedana. Svi događaji su u osnovnoj licenci dostupni za publiku do 100 sudionika. Za više sudionika na događajima trebate biti sudionikom nekih od TED događaja (TED konferencije, TEDx akademija, TEDxSummit) kojima stječete pravo za više od 100 sudionika na svojim događajima. Licenda daje prava, ali i nosi mnoge obaveze koje, ako ih ne slijedite, mogu rezultirati gubitkom licence. Svaki je TEDx događaj u biti samostalan i ne podliježe ‘patronatu’ TED-a, niti je TED odgovoran za njegovo izvođenje. To je u domeni lokalnih organizatora. Naravno, potrebno je slijediti neke uobičajene kulturne vrijednosti (bez mržnje, uvreda, ponižavanja, diskriminacije i sl.). Također, u TED govorima ne smije biti bilo kakvih ideoloških i vjerskih tema, ne smije se direktno oglašavati te govor treba trajati do maksimalnih 18 minuta. Naravno, misli se na inspiracijski, a ne motivacijski govor. Govori trebaju biti video snimani s namjanje dvije (2) kamere, fotograf treba zabilježiti najvažnije trenutke, u dvorani se ne smiju isticati sponzori, publiku treba počastiti osnovnim, bar vodom i kavom.

No, sve to je relativno jednostavno za izvesti, ali glavni sadržaj su ipak – govori. Prije svega odabire se glavna tema. Opisno ona daje inicijalni smjer javnosti i potencijalnim govornicima što organizatori žele organizacijom događaja postići. Sukladno njoj, svi mogu predlagati govornike, oni se mogu sami prijaviti, a sve njih treba dobro istražiti. Pod time se misli na njihovo djelovanje, ideje koje promiču, percepciju koju imaju u javnosti. Ukoliko je to zadovoljeno kurator (izbornik) događaja (koji ne mora biti i nositelj licence) šalje poziv govorniku za sudjelovanje. Kada ovaj prihvati, upoznaje ga se s osnovnim pravilima i rokovima izvršenja njegovog nastupa te s pravima koje ima kao govornik (troškovi i sl.). Neki timovi imaju i koordinatore govornika kako bi se kurator posvetio sveukupnom dojmu događaja, temama govora i radu s govornicima. Također, neki timovi imaju i mentore koji govornicima pomažu da se bolje fokusiraju na jednu ideju koju će predstaviti u svom govoru na pozornici. Oni s njima prolaze i vježbanje javnog nastupa. Prije izlaska na pozornicu pred publiku govornike očekuje još i generalna proba na kojoj izvode cijeli svoj govor te tehnička proba na samoj pozornici. Tijekom događaja govornici su cijelo vrijeme dostupni publici za druženje, razgovor i pojašnjenje svoje ideje o kojoj su govorili.

Odabir govornika je zahtjevan posao, makar kako se činilo da “samo treba odabrati i pozvati”. Nisu svi za javni govor, nisu svi spremni za iznošenje svoje ideje, nisu svi u mogućnosti biti određeni dan na tom mjestu. Mnogo je raznih razloga koji se događaju tijekom dogovora da netko postane govornik. Jedan od bitnih elemenata je i javna percepcija govornika, ali i njegov osobni pristup TEDx timu. Javnost treba o govorniku imati pozitivan dojam, a komunikacija s TEDx timom treba biti na nivou ‘iste energije’. Ukoliko neki od parametara koje organizator i kurator procijene da nisu u skladu s vrijednostima koje žele javno zastupati, mogu se zahvaliti govorniku na sudjelovanju. Taj dio diskreciono pripada kuratoru, ali zaključno nositelju licence.

Zaključno, TEDx događaji imaju osnovne smjernice koje sami smiju i trebaju ‘dotjerati’ na nivo svoje zainteresirane javnosti. Različitost je u tome da postoje i druge TEDx licence koje ne moraju dijeliti isti stil, način i sadržaje te tako publika može odabrati koje su za njih zanimljivije. Jednako vrijedi i za govornike koji se mogu pojavljivati više puta na raznim TEDx događajima s različitim temama svojih govora. U konačnici, svi govori nalaze se na globalnoj mreži, dostupni svakome, a mogu biti prevedeni na čak do 114 jezika.