TED Prize

Danas vam predstavljamo TED Prize, nagradu koja se dodjeljuje kreativnim pojedincima koji žele promjeniti svijet.

TED zajednica svake godine ulaže milijun dolara u najbolju ideju, odnosno želju, čime podržava ideje promjene i inspiraciju koju govornici nude svijetu, a pobjednik s dobivenim sredstvima ostvaruje svoju želju i financira samu infrastrukturu projekta u koji se onda mogu uključiti ljudi diljem svijeta. Sve započinje nominacijama pri čemu govornik može nominirati sebe i zaželjeti želju ili nominirati nekog drugog koji će potom zaželjeti želju. Vijeće TED Prize-a pregledava sve nominacije, a najbolje se predstavljaju sucima TED zajednice koja proglašava pobjednika.

Prvi TED Prize dodijeljen je 2005. godine i to Bonu Voxu i želji naziva Jedan koja se tiče pomoći Africi, a Jamie Oliver s njegovom revolucijom hrane osvojio je TED Prize 2010. godine. Dobitnica za 2016. godinu je Sarah Parcak sa željom otkrivanja neotkrivenih i svjetski skrivenih kulturnih nasljedstava.

Odlučili smo pokazati vam jedan malo dulji video, ali vrijedi ga pogledati do kraja :). Radi se o dobitniku prestižne nagrade 2011. godine, francuskom umjetniku JR-u i njegovoj želji da iskoristi umjetnost za preokretanje svijeta naglavačke. Je li u tome uspio uvjerite se sami.