Kako održati TED govor

Svi volimo gledati TED govore. Bilo da se radi o onim kraćim od tri minute ili o duljim od 18. Jeste li se ikada pitali kako je to održati TED govor? Koliko je priprema potrebno proći i koje savijete treba poslušati? Kako biste se vi snašli u ovoj situaciji?

Za početak TED ima određena pravila koja se moraju poštivati u svakom trenutku. Najbitnije pravilo za govornike je da govori ne smiju prelaziti 18 minuta. Da, čini se puno vremena, a opet potrebno je uložiti mnogo truda da se ne prijeđe ova dvoznamenkasta brojka.

Chris Anderson, glavni čovjek TED-a, u svojoj je knjizi „TED Talks: The Official TED Guide to Public Speaking“ dao niz korisnih savijeta. Donosimo vam samo neke.

1. Uloga govornika je da daje, ne da uzima ili prodaje
2. Imajte jednu veliku ideju i povežite sve dijelove teme
3. Izgradite dobar odnos s publikom koristeći anegdote iz života
4. Zaboravite na svoj ego
5. Svoju nervozu iskoristite na dobar način. Neka vam strah bude prijatelj
6. Na kraju, ne postoji formula za dobar govor. Bitno je jedino da imate ideju vrijednu dijeljenja i da ju podijelite na svoj način

Svoju priču o TED govoru ispričao je Josh Steimle, CEO digitalne agencije MWI, koji je 2014. godine stao pred publiku TEDxHongKongEDa. Pripremao se gledajući najbolje TED govore, čitajući knjige povezane s TEDom, a onda je na red došla i priprema samog govora. U ovoj fazi, po Joshu, ima najviše posla i mnogo neprospavanih noći. Za vrijeme samog govora bio je poprilično nervozan, ali na kraju je dobio same pohvale i komplimente.

Najbolji opis kako teku pripreme za TED govor dao je Tim Urban, autor bloga Whaitbutwhy. Njegovo opisivanje ide u detalje pa je i sam post malo dulji, ali vjerujte isplati se pročitati :). Pripreme za govor. Nakon priprema uslijedio je i govor.

Gina Barnett, autorica “Play the Part: Master Body Signals to Connect and Communicate for Business Success”, a ujedno i osoba koja radi s TED govornicima i brine o tome da govori izgledaju baš kako treba, kaže: “TED publika – iako se čini velika i strašna – u potpunosti je na vašoj strani. Oni žele da se dobro zabavite i žele čuti vaše ideje, iako se ne slažu s njima, a najviše žele da uspijete.

Da zaključimo, TED govor nije lako održati, a pripreme za njega traju neko vrijeme. Ipak, na samom kraju, kada održite svoj govor i podijelite ideje vrijedne širenja, iza sebe ostavljate neizbrisiv trag.