Život nakon ručka – Session 1

Iako TEDxZagreb BUILD.FUTURE.NOW. traje od podneva, naša publika i dalje nije prestala pristizati. Drago nam je da su i oni koji nisu mogli biti s nama od samog početka, odlučili doći i biti dio ove inspirativne ekipe. Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog jednostavno pršti od dobrih vibracija, ideja i motivacije. Nakon što smo „smazali“ ručak, oglasilo se zvono koje je označilo početak prvog sessiona.

Session je otvorio Mate Janković riječima kako je želio biti pomorac a sasvim slučajno je postao kuhar. Ljubav prema hrani i putovanjima dovela ga je do samog vrha hrvatske gastronomije jer je njegova hrana davno izgubila ulogu punjenja želuca, ona izaziva emocije što ga čini umjetnikom u svojoj branši. “If you haven’t eaten in Croatia – you are a f*** idiot” kaže Mate, ističući da želi promijeniti svijest ljudi prema onome što je naše.

„Ideja na papiru nikako nije stvarna, ona ne vrijedi nimalo. Ideje vrijede tek onda kada ih realiziramo, kada im udahnemo život, tek tada su stvarne“, rekao je Stevica Kuharski, hrvatski poduzetnik koji je objasnio kako je vrijeme jedini resurs koji ne možemo posjedovati ali ga moramo koristiti, što često zaboravljamo.

Dio svoje inspiracije publici prenijela je Helena Bulaja Madunić, umjetnica čiji životni kod je Tesla. “Sve što je Tesla napravio, napravio je da bismo mi danas mogli biti slobodni, oslobodio nas je teškoga, fizičkoga rada, kako bismo mogli paliti elektrone u našoj glavi.„ objasnila je. Sve nas je pozvala da preuzmemo kontrolu nad svojim idejama i na taj način sami otkrijemo malog Teslu u sebi.

Svi smo znamo da su izazovi ti koji nas dovode do našeg maksimumuma samo ponekad na to zaboravimo. Matija Žulj nas je podsjetio kako pronalaskom vlastite svrhe možemo pridonijeti društvu. Njegov izazov je bio rješavanje globalnoga problema hrane te nas je sve pozvao da mu u tome pomognemo.

Svi govornici TEDxZagreb se slažu u jednome, materijalno je ono što predstavlja okove današnjeg društva. Ranko Skansi je materijalizam opisao kao ciglu suvremenog života. „Pozivam vas da zaklopite oči i pobijedite mrak, svoj mrak. „ je misao s kojom je riječ prepustio Dejanu Nemčiću.

Dejan Nemčić – profesor koji je ponosan što njegovi  učenici sjede u razredu i virtualno posjećuju svijet. Dejanovi mališani vjeruju u svoje snove, a nas je podsjetio da je to uvjerenje ono što nas dovodi do uspjeha.

Naš idući govornik tvrdi da je super junak. Ivan Stamenković kaže kako je njegova super moć prevođenje.„Pronašao sam na TED-u poziv da prevodim, da dam ideji glas na hrvatskom jeziku.“, kaže da mu je ta moć promijenila život. „Koja je tvoja super moć?“

Između govornika za predah su naravno bili zaduženi već poznati glazbeni i plesni gosti: Mia Dimšić, Antonela Doko, grupa Luminize i ekipa iz Atomic Dance Factory-a.