“Biti proglašen među deset najboljih ideja Europe bila bi iznimna čast”

Kao što ste mogli čitati u prethodnom postu Hrvatska je dobila svoju predstavnicu za natjecanje Ideas from Europe, koja će svoj projekt predstaviti u studenom ove godine u Luksemburgu i pokušati izboriti finale najboljih ideja na TEDx Binnenhofu. Pobjednica Anita Bušić oduševila je publiku i žiri svojim projektom BodyRecog, a naša Andrea joj je nakon ovog trijumfa postavila par pitanja vezanih uz njen projekt i sudjelovanje u ovakvoj vrsti poduzetničkog natjecanja.

Prvi korak prema predstavljanju Vašeg projekta na TEDxBinnenhofu – Ideas from Europe uspješno ste savladali pobijedivši ostalih osam konkurenata u hotelu Westin, gdje su publika i stručni žiri Vaš BodyRecog odabrali kao najzanimljiviji. Kakav je osjećaj pobijediti na ovakvom natjecanju?

Osjećam se kao sportaš koji predstavlja svoju zemlju na nekom sportskom natjecanju. U ovom slučaju u pitanju je natjecanje ideja, to jest inovacija. Srce vam se nužno ispunjuje ponosom, željom za opravdavanjem takve časti, ali i poniznošću jer znate da je ta nagrada lako mogla biti dodijeljena drugoj ideji. A stvarno je bilo izvrsnih!

Kako je uopće došlo do ideje za BodyRecog i kako ste zadovoljni razvijanjem priče oko ovog projekta?

Zapravo, moja je izvorna ideja bila izraditi softversko sučelje za personalizirani program prehrane, tjelovježbe i otpuštanja stresa, a na temelju tjelesnog tipa i oblika čovjeka. U to bi bila uključena najnovija saznanja o međudjelovanju genetike, prehrane, imuniteta, metabolizma i hormona pojedinca s njegovim okolišem. BodyRecog je zapravo prva faza tog idejnog projekta koji omogućava određivanje tjelesnog tipa i oblika čovjeka te analizira dobivene podatke.
O samom programu sam razmišljala već dulje vremena i mislila sam napisati knjigu, a možda čak i niz knjiga te tematike. Međutim, uvidjela sam da današnje generacije najlakše usvajaju nova znanja preko aplikacija, radije nego iz knjiga, a ujedno ljude zanima uglavnom ono što vrijedi za njih, a ne i za druge. Otuda je nastala potreba za personalizacijom što je knjigom skoro nemoguće postići, dok aplikacija to omogućava.
Što se tiče zadovoljstva kako se projekt razvija, voljela bih da ide malo brže. Nekako sve uvijek dulje traje nego što se očekuje, čak i kada planirate da će trajati dulje od očekivanog.

BodyRecog aplikaciju moći ćemo preuzeti na svoje pametne telefone od prosinca ove godine. Tko sve stoji iza ovog sjajnog projekta i koliko dugo ste ga razvijali?

Nadamo se od prosinca ove godine pustiti beta verziju našeg freemium-a (besplatne verzije), ako se sve kockice poslože. Na razvoju BodyRecog-a, osim mog tima LIVE GOOD, rade ili će raditi više tehnoloških firmi i znanstvenih institucija iz Hrvatske, ali i izvan nje. Firme CITUS i UTILIS iz Tehnološkog parka Zagreb, ali i firme iz Indije i Malezije. Zatim, tu su Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Institut za antropologiju iz Hrvatske, te Fakultet računarstva i IT-a Sveučilišta iz Malaye, također iz Malezije. S njima radimo sada, ali dogovor je postignut i za rad s drugima na drugim modulima BodyRecog-a.

Sljedeća stepenica koja je pred Vama je drugi krug natjecanja koji će se održati u Luksemburgu u studenom ove godine. Kako se pripremate za taj dio i koja su vaša očekivanja?

Budući da je prije toga PIONEERS OF THE BALKANS, na kojem također predstavljam BodyRecog, to će mi biti jedna od vježbi za Luksemburg. Također, stručnjaci iz Toast Masters-a obećali su mi pomoći pripremiti se što je bolje moguće.
Što se očekivanja tiče, to je malo teže. Sve ovisi o sucima. Koliko god netko nastoji biti objektivan, neminovno će osobni stavovi, zanimanja i interesi prevagnuti na neku stranu, a naročito u slučajevima kada se predstavljaju najbolje ideje. Netko će možda smatrati očuvanje okoliša važnijim od očuvanja zdravlja, drugi će pak smatrati tehnološko urbanističko rješenje važnijim ili će mu rješenja ekološke poljoprivrede biti važnija. Teško je u takvim slučajevima odlučiti što je najbolje kada su sva ta pitanja važna, možda čak i podjednako važna. Nemoguće je izbjeći subjektivizam u takvim slučajevima. Zbog toga se najiskrenije nadam ući među deset najboljih, ali neću smatrati krajem svijeta ako to ne bude tako, jer znam da je to mišljenje nekolicine. Mislim da će sucima biti najteže. Na koncu, nitko ne može predvidjeti budućnost sa 100%-tnom sigurnošću. Tek će vrijeme pokazati koja je ideja, koje je rješenje, ono koje će imati najveći utjecaj.

Što bi za Vas i Vaš projekt značilo da budete među deset najbolji ideja i da se nađete u finalu na TEDx Binnenhofu?

Svaka nagrada pa i ta, prilika je za osvješćivanje javnosti o samoj inovaciji – BodyRecog-u. Međutim, odlazak na TEDxBinnenhof je poseban u smislu što nam pruža priliku predstavljati Hrvatsku na razini Europske Unije. Biti proglašen među deset najboljih ideja Europe bila bi iznimna, iznimna čast. Ujedno, to bi nevjerojatno utjecalo na rajting same inovacije te time i na proširenje njene primjene. Voljeli bismo da je što više ljudi koristi kako bi se osim personalnog zdravlja, moglo pratiti i nacionalno, a time i globalno zdravlje u skoro realnom vremenu.

Ukoliko vas zanima više o samoj aplikaciji, dodatne informacije možete pogledati ovdje 🙂